BLOG


COMUNA 13

Hoe de meest beruchte wijk van Medellín zich heeft heruitgevonden 

Wanneer je iemand vraagt naar het hoogtepunt van Colombia hoor je hoogstwaarschijnlijk het volgende antwoord: de mensen. De bevolking is in dit geval wat Machu Picchu van Peru is, wat toch wel opvallend is, gezien de bijzondere plekken die Colombia rijk is. Comuna 13 is een plek waar dit ontzettend voelbaar wordt. Een absolute aanrader dus, wanneer je in Medellín bent.

 

Comuna 13, ook bekend als San Javier, heeft misschien wel de meest turbulente geschiedenis van de stad. Deze ‘barrio’ werd in het verleden de meest gevaarlijke gemeenschap van Medellín genoemd vanwege het gigantische aantal moorden dat hier werd gepleegd en het gedwongen vertrek van duizenden inwoners tijdens roerige tijden.

Comuna 13 is een overbevolkte en lage sociaaleconomische zone die langs de westelijke heuvels van de stad is gelegen, opgebouwd uit dicht bij elkaar gestapelde cementhuizen. Het was een centraal punt voor paramilitaire, guerrilla- en bendeactiviteiten. De locatie was uitermate geschikt voor criminaliteit, aangezien er een rechtstreekse verbinding met de hoofdweg (San Juan Highway) is, waardoor het vervoeren van  wapens, drugs en geld vanuit hier een fluitje van een cent was.

 

In de jaren 80 werd de buurt gecontroleerd door groepen die loyaal waren aan Pablo Escobar. Na zijn dood in 1993 bleef het onrustig in de wijk omdat de drugskartels het gebied graag wilden blijven beheersen.

 

Een van de meest belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van Comuna 13 was op 16 oktober 2002, toen het Colombiaanse leger de controversiële Operation Orión uitvoerde, een operatie om alle rebelgroepen in Comuna 13 omver te werpen. Meer dan 1000 politieagenten, soldaten en helikopters vielen het gebied, bestaande uit ongeveer 100.000 inwoners, aan. Negen mensen werden gedood en honderden raakten gewond.

Inwoners uitten hun woede door middel van straatkunst. Vrede en solidariteit zijn de belangrijkste thema’s voor deze scènes die te bewonderen zijn op de muren in Comuna 13.  In de loop der tijd veranderden de muren in doeken om de verhalen van de stad te kunnen vertellen, om het gebied te verfraaien en optimisme en vrede te brengen.

 

Vandaag de dag zijn bewoners niet langer bang om hun huizen te verlaten en ze staan verbazingwekkend positief in het leven. Kinderen spelen op straat, verkopers verkopen hun empanadas en fruitsapjes en de sfeer in de wijk is optimistisch. Bewoners zijn trots en vertellen je met ongekend enthousiasme over de geschiedenis, de vooruitgang en de eeuwige hoop. Er wordt van alles gedaan om vooruit te komen, en ondanks dat er nog werk aan de winkel is, wordt de wijk langzaam maar zeker heruitgevonden en getransformeerd naar iets wat zo kort geleden nog onmogelijk leek.

Ook door de stad zelf wordt van alles gedaan om de achterstandswijken meer bij de stad te betrekken. Dit wordt zeer letterlijk genomen. Met een kabelbaan als verlenging van de metro en een enorme 384 meter lange overdekte roltrap wordt Comuna 13 hoog op de heuvel, verenigd met de rest van Medellín.

 

Een prachtige wijk is het resultaat, ontzettend de moeite waard vanwege de prachtige mensen die onder aan de roltrap klaar staan om hun buurt te laten zien en je er alles over te vertellen. De gekleurde huisjes en imposante straatkunst met de fantastische verhalen die hier aan ten grondslag liggen maken je bezoek aan deze wijk compleet.